Rio Holländer (Gladbeck, 1967)

Leeft en werkt in Rotterdam.

Studie Duitse/Nederlandse Letterkunde in Berlijn en Utrecht.

Recent: Opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de
Fotovakschool Rotterdam. Specialisatie: Portretfotografie.

Solotentoonstelling:
2008 „Cherchez la femme“, Art Gallery Rotterdam
2009 „Cherchez la femme“, Nationalbank Gladbeck

Kontact: info@fotorio.eu


Rio Holländer (Gladbeck, 1967)

Lebt und arbeitet in Rotterdam.

Studium der niederländischen und deutschen Literatur in Berlin und Utrecht.

Gegenwärtig: Ausbildung „Angewandte Fotografie und Bildkommunikation“ an der Fotofachschule Rotterdam. Schwerpunkt: Porträtfotografie.

Einzelausstellung:
2008 „Cherchez la femme“, Art Gallery Rotterdam
2009 „Cherchez la femme“, Nationalbank Gladbeck

Kontakt: info@fotorio.eu


Cherchez la femme

There is a full visual combination – texture, light, expression, the eyes and regard of the subject- those   are the  pieces that attack our senses as a viewer. Does he or she speak to me? – David Burnett

In haar eerste expositie „Cherchez la femme“ in de Rotterdamse Art Gallery Mathilde de Vree toont Rio Holländer een selectie van vrouwenportretten op groot formaat uit een nog lopende serie. Het gaat om zwart-wit opnamen waarvan Holländer de eerste opnamen nog klassiek afgedrukt heeft, terwijl de jongste portretten digitaal gefotografeerd zijn.

In de verschillende stromingen van de portretfotografie zijn diverse uitersten te vinden. Zo is er de Duitse fotograaf Thomas Ruff die onbekende personen sec frontaal als op een pasfoto vastlegde, zonder door middel van omgeving of attributen een stemming op te roepen. Deze objectieve en nuchtere opvatting van portretfotografie is soms zowel voor de modellen als voor de kijker confronterend. Speels en theatraal daarentegen zijn de portretten van de Amerikaanse Annie Leibovitz die, in tegenstelling tot Ruff, celebrities fotografeert, deze in overleg geheel ensceneert en de betreffende persoon tot acteren aanzet.

De foto’s van Rio Holländer liggen ergens tussen of zijdelings van deze benaderingen. In Holländer’s foto’s gaat het niet om het zo objectief mogelijk vastleggen van een persoon, maar om de specifieke eigenheden en bovenal mogelijkheden van de vrouwen. De simpele vraag „Wat of hoe zou je graag willen zijn?“ markeerde het begin van de hele serie en dient nog steeds als leidraad.
Rio Holländer ensceneert niet en gebruikt geen kostuums voor haar portretfotografie, ze fotografeert in zwart-wit in plaats van met kleurrijke attributen. Bij het fotograferen en bij de keuze van de personen is het belangrijker om iets aan de oppervlakte te brengen, ongekende zielswensen of potentiëlen, dan er iets aan toe te voegen. Juist voor vrouwen zijn ruim voldoende en vaak misleidende beelden voorhanden. De inmiddels derde feministische golf ventileert ideeën over hoe vrouwen in de wereld zouden moeten staan. Vrouwentijdschriften bepalen voor een goed deel hoe er naar vrouwen wordt gekeken. Wat soms ontbreekt is het natuurlijke en eigen wezen, de eigen kracht van vrouwen die door de kronkelingen van het leven alleen maar mooier wordt.

De portretten geven de aparte verhalen niet direct prijs. Ze zijn veel meer een aanleiding zich te verdiepen in de foto’s die telkens een eigen verhaal vertellen. Onder andere vertellen ze een verhaal van een geslaagde kennismaking en interactie tussen twee universa, die van het model en de fotografe. Het zijn momenten van contact, dialoog en spiegeling waarbij de foto’s uitnodigen zelf in dialoog met de portretten te komen.

Rio Holländer, sinds 2000 in Rotterdam, fotografeert reeds 15 jaar als autodidact en verdiept haar kennis onder meer met een opleiding aan de Fotovakschool Rotterdam. Eerder verzorgde ze onder anderen het beeldmateriaal bij artikelen voor Berlijnse kranten. Ook documenteert zij evenementen van de Stichting Op Eigen Benen te Rotterdam.

Gritta Ewald, cultuurmanager (voor To Do publiciteitssupport, www.todopr.nl )


Weblinks:

www.fotostudiolossie.nl

www.keesrutten.nl

www.sirella.com

www.jeuck.nl

www.oxo.nl

www.peterbusscher.com

www.geenbouwessenburgsingel.nl

www.mardoepainter.com